De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek?

Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy 2 db. BMW márkájú gép tekercsét javítottam, és több száz Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki, Hyosung stb. márkát, és ezen el lehet gondolkodni, de persze ez lehet a véletlen műve is. De szerintem ez egyszerűen a nagy számok törvénye, mivel ezekből a gépekből fut a legtöbb az országban, nyilván ezekből kerülnek ki a hibás darabok leginkább. Ezen kívül ezek az újabb típusú gépek működési elve is befolyásolhatja, hiszen ezen generátorok működési elve alapvetően eltér a korábbi fejlesztésektől, és a gépjárműtechnikában megszokott elrendezésektől.

Arról van szó, hogy itt a felépítés nagyon egyszerű: van a tekercselt állórész - armatúra - (így nevezzük a villamos gép azon részét, amely a termelt áramot adja le) -, ez ált. 18-as osztású kiálló pólusú gerjesztő tekercssor, három fázisú szinkron generátor elrendezésű. Ennek a gerjesztése adott, fix, mivel a lendkerékbe épített állandó mágnesek adják a fluxust, és így a fordulatszámmal arányosan növekszik a generátor kapocsfeszültsége. Ezért szoktunk mérni váltakozó feszültségnek 50-70 voltot, vagy még többet is, a három ponton, ún. fázisfeszültséget.

Sajnos ezt a feszültség többletet valahogy le kell szabályozni, "el kell égetni", mert már 15 volt is veszélyes lehet az aksira, gondoljunk bele, hány perc kell ahhoz, hogy egy meghibásodott szabályozó miatt a 70 volt szétnyomja, kiforrja az aksit?

Tehát: a régi, klasszikus, gépjárművekben alkalmazott szabályozás a gerjesztő fluxust szabályozta - a forgórészben, a csúszógyűrűkön keresztül, ahol a szénkefehídba van beépítve a szabályozó, és ha az aksi kapocsfeszültsége üzem közben meghaladja a 14 voltot, a szabályozó lezárja a gerjesztő tekercs áramát, és így nem termelődik további feszültség az állórészben. Tehát a gépjármű generátoroknál nem kell "megsemmisíteni" a megtermelt plusz feszültséget, mert eleve nem gerjed a gép tovább, mint 14,5 volt. Itt tehát az armatúra tekercs az állórész, amelynek belsejében forog a gerjesztő tekercs.

A motorkerékpároknál fordítva van: a lendkerékbe épített (ragasztott) mágnesek folyamatosan termelik az áramot az armatúra tekercsben, vagyis abban a bizonyos csillag formájú állórészben. És itt elmegy akár 70 voltig is, és itt nincs mód leszabályozni.

Ez a fő probléma tehát, a működési elv, a tervezés, mert így sokkal kisebb méretűre lehet készíteni a generátort. Lényegében maga a tekercs is átvezeti az ellentétes fázison keletkezett plusz áramot, így "égeti el" a felesleget.

Nem véletlen az, hogy az újabb gépekben már a lámpák fixen be vannak kötve, állandóra, hogy ne lehessen lekapcsolni, mivel így nagyobb a fogyasztás, ezért kisebb terhelés jut a feszültség szabályozóra.

Vannak, akik úgy védik ki a szabályozók leégését, hogy átszerelik külső, levegővel átjárható helyekre, légterelővel védik, a menetszél hűti, ez sokat jelent.

Ezek a tekercsek gyakorlatilag folyamatosan extrém hőterhelésnek vannak kitéve anélkül, hogy érdemi teljesítményt adnának le! Gondoljon bele, hogy egy tehergépkocsi generátora 50 A-es, és 1,16 átm. huzallal készült. A tehergépkocsinak van kb. 10-szer annyi lámpája, van vontatmánya, hűtődoboza világítással, rádiója, klímája, termoventilátora, vezérlése, fedélzeti elektronika, befecskendezés, stb. stb.

És mi terhelése van egy motorkerékpárnak?

És mégis, 1.16-os huzallal van tekercselve!

A teljes beépített tekercs azt a célt szolgálja, hogy elégesse a keletkezett plusz feszültséget, tehát leggyakrabban a generátorok nem a terheléstől égnek le, hanem mert egyszerűen így vannak konstruálva.

Ezt az extrém állapotot egy új gép is maximum 4-5 évig képes bírni, aztán a tekercs "megsül" a forró olajban az első melegebb nyári napon, mint a fánk. Ehhez még hozzájárulnak a tulajdonosok is, mert jó 200 km döngetés után a nyári, 35 fokos hőségben, a napon leparkolnak "pihentetni" a gépet, holott épp ilyenkor szalad el a hőmérséklet, mivel megszűnik a természetes menetszél. Én javasolni szoktam, hogy ha valaki valóban kímélni szereti a gépét, akkor tanuljon meg parkolni, lehetőleg úgy álljon meg nyáron, hogy ne a fekete aszfalton, amely ontja magából a hőt, alulról süti a deknit (ami persze fekete színű, mint a GSX), hanem álljon meg árnyékban, lehetőleg nem aszfalton...És mivel tudom, hogy meg fogok állni hamarosan, ezért már előtte lassítom a gépet, hagyom gurulni, kevés gázzal, hadd hűljön a gép. Persze, akinek nem fontos, az húzassa nyugodtan, egy gyári új generátor tekercs pld. GSX-R-be 270 dollárért is láttam árulni...

Egyébként pedig nekem ez jó, mert így több munkám van, tehát nem fontos meghallgatni a tanácsaimat!

 

 

 

Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre…

A jótállásról

 A legtöbb általam újratekercselt generátorra jótállást vállalok.   A jótállás az alábbi dolgokra vonatkozik.   Fontos: csak akkor küldd el…

Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek: - HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan…

Egy kis összefoglaló

Pár éve készítettem egy videó összeállítást egy korábbi munkámról, egy Honda CBF 1000 típusú generátor állórész tekercsét javítottam.

De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek? Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy…

Műhely - a DRZ 400-as generátora

A híres (hírhedt) Suzuki DRZ 400 generátor   Gyakori hiba - olvasva a blogokat, fórumokat -, és a telefonos megkeresések…

Tekercselek motorkerképár és gépjármű generátorokat

Tekercselek és javítok gépjármű és motorkerékpár generátort, önindítót  (személy-tehergépjármű, motorkerékpár, erőgépek  stb), klímakuplung-tekercset, ablaktörlő, fűtő-, szervo motorokat.

Küldje el csomagban a hibás tekercset!

Az internet, és a logisztika fejlődésének hála, ma már nem okozhat gondot a távolság, főleg nem egy ilyen kis országon…