Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek:

- HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan állapítom meg, hogy tölt-e eleget vagy sem?

 

Első és legfontosabb: meggyőződni minden kétséget kizáróan arról, hogy van-e töltésünk?

Nem olyan egyszerű még elsőre sem, mint amilyennek látszik.

 

Tapasztalatom az, hogy mérni nehéz, a mérések általában padlóra küldik az átlagos elektronikai felkészültségű, autodidakta szerelőket. Igen, az elektromosság sokakat megállít, de amíg pld. a lakásban nem szerelgetik a villanyt (mert félnek a 220 V-tól), addig a járművek esetében már sokkal bátrabbak, gondolják, itt nem érhet baj minket!

Az van, hogy észleljük a hibát - az aksi valamiért lemerült, nem indul a járgány, pedig tegnap még működött rendesen!

A "nem indulásnak" többféle oka lehet:

- töltetlen akkumulátor,

- hibás önindító,

- kontakt hiba az önindító főáramkörében,

- ezek kombinációja.

Már innen látszik, hányfelé ágazik el a hibalehetőségek száma!

Maradjunk most a töltetlen aksinál, erre könnyű rámérni.

Vegyük a kis digitális kütyünket, és mérjünk rá az első indítás előtt, itt kb. 12,5-12,8 Voltot kellene mérni, ha jó a kapacitás. Még ez sem jelenti azt, hogy fel is van töltve rendesen, de már van remény arra, hogy legalább tölthető az aksink.

Hagyjuk rajta a mérő tüskénket a kapcsokon, és próbáljunk ráindítani, közben figyeljük a műszert. Ha indításkor jellemzően 10 Volt alá esik, már nem megfelelő az aksi, és főleg, ha nagyon keveset, vagy egyáltalán nem is mozdítja az indítómotort, akkor töltetlen. Van, hogy 5-6 Voltra esik ilyenkor a kapocsfeszültség.

Adjunk neki egy 12-24 órás töltést, és próbáljuk újra!

Ha indult a paripa, akkor máris kiszűrtük a hibát, valóban nincs "belső" töltésünk, és nincs kontakt hibánk sem.

Most azonban meg kell állapítani, hogy generátor, vagy fesz.szabályozó hibánk van-e, esetleg mindkettő?

Első lépésként álló motornál húzzuk szét a generátor csatlakozóját - a képen mellékeltem szemlélteni egy Honda CBR generátorral. Ezen a csatlakozón fogunk mérni.

 

Ez a generátor is, mint a többi, működését tekintve egy háromfázisú szinkron generátor, a kapocs három kivezetése tehát a három fázis, pont, mint a "háromnyolcvannál" a fali csatlakozóban. Az ábrákon a három fázishoz tartozó pontokat megszámoztam 1, 2 és 3. fázis.

Tehát mérjük a három fázisfeszültséget, miután ráindítottunk, és beállítunk egy fordulatszámot, kb. 3 ezret, lényeg, hogy ugyanazon fordulatnál mérjünk.

 

Összesen 4 mérést végzünk, a digitális műszert állítsuk AC Volt állásba, 200 Voltos méréshatárral.

Először a 3 fázisfeszültséget mérjük, három féleképp: 1-2, 1-3 és 2-3 között:

 

 

 

 

 

Azonos fordulatszon mérünk, ezért ha a generátor megfelelően adja a feszültséget, akkor mindenképpen szimmetriát mérünk, három nagyjából egyforma értéket, a Volt lehet 30-70 Volt közötti, konstrukciótól függően, de ami sokkal fontosabb, az az szimmetria!

Ha megvan a szimmetria, majdnem biztosak lehetünk abban, hogy jó a generátor, de még megmérjük "testre", vagyis hogy nem testzárlatos-e? Ezért a képre zölddel egy "T" betűt pingáltam, természetesen a tekercs be van építve, tehát most a negyedik pont a motorblokk teste, bárhol, akár az oldal dekni is lehet.

Tehát a dug.villa bármely pontja (az ábrán a 2-es), és a test között mérünk most az előzőkhöz hasonlóan feszültséget:

 

 

Ha valóban jó a generátor, és nincs szivárgás a szigetelésen, akkor most zérót kell mérni, a műszernek nem szabad mutatni semmit, mivel a tekercselés egyetlen pontja sem érintkezhet a vastesttel!

 

Ha megmértük a "semmit", akkor nyugodtak lehetünk a genrátorunk felől, marad hibalehetőségnek a feszültség szabályozó - ennek a méréséről egy másik blogban olvashat.

 

Ha az előző mérések során jelentős eltéréseket mért: pld. jellemzően egy fázisnál 15-20 Voltot, másik 2 helyen jóval kevesebbet, akkor a generátor már zárlatos. Ha testhez mér feszültséget, mérhető értéket, akkor is zárlatos.

Szétszerelés szükséges, és legtöbb esetben szemre is látszani fog az elszíneződés.

Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre…

A jótállásról

 A legtöbb általam újratekercselt generátorra jótállást vállalok.   A jótállás az alábbi dolgokra vonatkozik.   Fontos: csak akkor küldd el…

Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek: - HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan…

Egy kis összefoglaló

Pár éve készítettem egy videó összeállítást egy korábbi munkámról, egy Honda CBF 1000 típusú generátor állórész tekercsét javítottam.

De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek? Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy…

Műhely - a DRZ 400-as generátora

A híres (hírhedt) Suzuki DRZ 400 generátor   Gyakori hiba - olvasva a blogokat, fórumokat -, és a telefonos megkeresések…

Tekercselek motorkerképár és gépjármű generátorokat

Tekercselek és javítok gépjármű és motorkerékpár generátort, önindítót  (személy-tehergépjármű, motorkerékpár, erőgépek  stb), klímakuplung-tekercset, ablaktörlő, fűtő-, szervo motorokat.

Küldje el csomagban a hibás tekercset!

Az internet, és a logisztika fejlődésének hála, ma már nem okozhat gondot a távolság, főleg nem egy ilyen kis országon…