Yamaha R1 generátor

A Yamaha R1-nek van egy sorozata, a legendás 2003-as, amelynek egyedei gyakran leégtek, és sokat megtekercseltem belőlük.

Igen nagy teljesítményű gép, masszív, erős, mégis leég, pedig a beültetett anyag egy tehergépkocsi áramellátását is el kellene, hogy bírja.

Sajnos megadja magát, és ebben a konstrukciónak is szerepe van, megint csak, ha megfigyeljük a gyári tekercselést, azt láthatjuk, hogy eleve hibás, asszimetrikus, ami delta kapcsolásnál fatális hiba, hiszen a három fázistekercsben eltérő értékek indukálódnak, ezért a kapcsokon belül belső, ún. kiegyenlítő áramok indulnak be, ami ugyan alig néhány Volt értékű lehet, de mégis csak dolgozik, és zéró hurokellenállás mellett igen nagy zárlati áramok folyhatnak keresztül a tekercsen. A túlterhelt ágak lavinaszerűen leégnek egy idő után, a dolog kódolva van, sajnos.

Ha nem hiszed, nézd meg magad, miután levetted az oldaldeknit: 2 fázisban van egyenként 2-2 tekercs, amelyen láthatóan véknyabban vannak a menetek, és valóban, ott csak 25 menet van, a többi 43 helyett. Ez 2 fázison van így, tehát egy fázisra jut összesen:

- a teljes ágon 6 x 43 = 258 menet,

- a második ágon 4 x 43 + 2 x 25 = 222 menet,

- a harmadikon szintén 222 menet.

Az eltérés 36 menet, amit ha átszámítok voltonkénti menetszámmal, azt kapjuk, hogy áganként ha 50 volt indukálódik, akkor 1 menetre 0,2 volt jut, tehát egy 36 menetre számolva akár 7 voltos belső feszültség különbség is keletkezhet, és ezt tartósan fenntartja a zéró hurokellenálláson keresztül a kiegyenlítő zárlati áramot.

Egyszer valahol Kínában írtak egy rossz programot a tekercselő gépre (szerinbtem), és azzal készült el számtalan gép, az újabb R1-eseken már más tekercs van, szinte egy-egyben a GSX-R elrendezése.

 

Tovább a kategóriában: « Honda CBR 1000 generátor

Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre…

A jótállásról

 A legtöbb általam újratekercselt generátorra jótállást vállalok.   A jótállás az alábbi dolgokra vonatkozik.   Fontos: csak akkor küldd el…

Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek: - HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan…

Egy kis összefoglaló

Pár éve készítettem egy videó összeállítást egy korábbi munkámról, egy Honda CBF 1000 típusú generátor állórész tekercsét javítottam.

De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek? Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy…

Műhely - a DRZ 400-as generátora

A híres (hírhedt) Suzuki DRZ 400 generátor   Gyakori hiba - olvasva a blogokat, fórumokat -, és a telefonos megkeresések…

Tekercselek motorkerképár és gépjármű generátorokat

Tekercselek és javítok gépjármű és motorkerékpár generátort, önindítót  (személy-tehergépjármű, motorkerékpár, erőgépek  stb), klímakuplung-tekercset, ablaktörlő, fűtő-, szervo motorokat.

Küldje el csomagban a hibás tekercset!

Az internet, és a logisztika fejlődésének hála, ma már nem okozhat gondot a távolság, főleg nem egy ilyen kis országon…