Suzuki GSX-R 600-as generátor

A GSX-R 600-as generátor az egyik leggyakoribban előforduló típus, amely végül nálam köt ki, és ez nyilván nem véletlen.

Nem tudni, miért égnek le ilyen gyakorisággal, holott méretre, huzalozásra, egyéb más elrendezést figyelembe véve kifejezetten erős konstrukciónak tűnik maga a generátor.

 

Kérdezik is gyakran a tulajdonosok, de nem tudok kielégítő választ a kérdésre, és igazából itt már a szervizelésnek lenne nagyobb jelentősége. Bárkivel beszéltem ez ügyben, senki nem tud biztosat. Az is tény, hogy ennél a típusnál cserélnek talán leggyakrabban feszültségszabályozót.

Figyelembe véve, hogy a két hiba általában együtt jelentkezik - generátor égés és fesz.szabályozó hiba -, talán ez utóbbi konstrukcióban lehetne keresni a hibát. Nyilvánvaló, hogy a szabályozó meghibásodása után semmi sem akadályozhatja meg a generátor túlterhelését, sőt, rosszabb esetben az aksit is "megfőzi", mielőtt leégne, és így a teljes áramellátó rendszer cserélendő, ami nem egy szívderítő dolog.

Ezért szerencsés dolog ezeket a gépeket szervízben javíttatni, mert ott könnyebben ki lehet szűrni, és főleg azonnal a hibás szabályozót. Könnyű elképzelni, hogy ha nem jártunk utána annak, hogy mi okozta a tekercs égését, akkor talán néhány kilométer után újra megsül a  tekercs, elmegy a töltés.

A legfőbb gond itt az, hogy beszereléskor nem győződnek meg arról, hogy van-e rendes töltés! Érdemes tehát a javított, újratekercselt generátor beépítése és beüzemelése előtt ellenőrízni a rendszert.

Elsőként megnézni magát a generátort, hogy adja-e rendesen a három fázist - a másik blogban leírtak szerint.

Ha mindent jónak találtunk, össze kell dugni a stekket, és rámérni az akkumulátorra.

Alaphelyzetben, indítás előtt egy működő aksinak kb. 12.6 Voltot kellene mutatni, semmiképpen nem lehet 12 Volt alatti érték.

Indítás után, ha jól működik a töltés, akkor már alapjáraton is stabilan 13,6-tól 14 Volt közötti értéket mérhetünk, és kevés gázzal már 14 Volt fölé kell mennie a kapocsfeszültségnek.

Ha így van, akkor már biztosak lehetünk, hogy a generátorunk jól működik, de ez még csak a dolgok egyik fele!

Most meg kell győződni arról, hogy a szabályozó is jól dolgozik-e! Adunk neki egy gárfröccsöt, és közben nézni a feszültség szintet, és most azt kellene látni a műszeren, hogy erőteljes gáz esetén nem felfelé kúszik a feszültség értéke, mint ahogy megszoktuk a gépkocsiknál, hanem ellenkezőleg: kissé lefelé kell mennie, erőteljes gáz esetén le kellene szabályozni 14 Volt alá. Ha nem így működik, hanem felfelé kúszik a feszültség, akkor nem működik a szabályozó, és előbb-utóbb megfőzi az aksit a rendszer, leég a szabályozó, és a generátor is természetesen, idő kérdése.

Érdemes figyelni arra is, hogy legyen mindig bekötve fixre a tompított fény, mert azzal, hogy járatjuk, csökken (!!!!) a szabályozóra jutó terhelés! Tudom, hogy ezt elsőre nehéz megemészteni, de így van, itt ez is fordítva működik, még az autónkban megszoktuk! Nyivánvaló, hogy a rendszer nagyobb terhelésekor a generátor feszültségszintje némileg csökken, ezáltal a szabályozónak kevesebb pluszt kell elégetni.

Fontosnak tartok még annyit megjegyezni, hogy ennél a géptípusnál - GSX-R 600 - a hibák leginkább a nyári kánikula közepén jelentkeznek jellemzően, tehát jó okkal gyaníthatom, hogy hűtési probléma, alulméretezés is jelentheti a bajok forrását. Érdemes odafigyelni, hogy tavasszal mindig tiszta olajjal induljunk a szezonnak.

 

 

 

Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre…

A jótállásról

 A legtöbb általam újratekercselt generátorra jótállást vállalok.   A jótállás az alábbi dolgokra vonatkozik.   Fontos: csak akkor küldd el…

Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek: - HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan…

Egy kis összefoglaló

Pár éve készítettem egy videó összeállítást egy korábbi munkámról, egy Honda CBF 1000 típusú generátor állórész tekercsét javítottam.

De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek? Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy…

Műhely - a DRZ 400-as generátora

A híres (hírhedt) Suzuki DRZ 400 generátor   Gyakori hiba - olvasva a blogokat, fórumokat -, és a telefonos megkeresések…

Tekercselek motorkerképár és gépjármű generátorokat

Tekercselek és javítok gépjármű és motorkerékpár generátort, önindítót  (személy-tehergépjármű, motorkerékpár, erőgépek  stb), klímakuplung-tekercset, ablaktörlő, fűtő-, szervo motorokat.

Küldje el csomagban a hibás tekercset!

Az internet, és a logisztika fejlődésének hála, ma már nem okozhat gondot a távolság, főleg nem egy ilyen kis országon…