Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre felveszi a sült gesztenyék dizájnját. Nem egy örömteli dolog tudom, de azért van erre is magyarázat. Sajnos.

 

Mellékelek egy sémát alább, hogyan is működnek ezek a modern kori, fránya feszütség szabályozók. Előlegnek annyit: ehhez képest az 50 évvel ezelőtti, rezgőnyelves, tekercsoszlopos - tehát mechanikus - feszültség szabályozók kb. 10-szer jobban teljesítettek.

Miről is van szó valójában? Mi a különbség a korábbi gépjárművek generátorainak működése, és a mai motorkerékpároké között?

Alapvetően a szerkezeti különbség adja a "megoldást". Pontosabban: a lendkerék.

A mai generátorok egy állandó mágnesekkel ellátott (felragasztott) lendkerékkel adják a gerjesztést, tehát a forgási szögsebességgel egyenesen arányosan, kvázi lineárisan növekszik a feszültség. Mivel alapvető követelmény, hogy már alapjáraton is töltsön a gép, ezért úgy vannak méretezve mind a tekercs, mind a mágnesek ereje, hogy már alacsony fordulaton is biztosítva legyen egy kb. 15 V körüli érték a generátor három kivezetésén.

Eddig nincs is baj, ennyit kényelmesen feldolgozik a szabályozó.

A gond akkor jön, amikor gázt adunk, és a fordulatszám természetesen a korábbi 1000-2000-ről akár 5-8000-re is felmegy, tartósan, és akkor - könnyű kiszámolni - a keletkezett feszültséget az alábbi képlettel:

U = B x L x V,

tehát az indukált feszültség (U) egyenesen arányosan növekszik az indukció értékével (B, ez itt most állandó), a vezetékek hosszával (L, menetszám, ez is állandó), és persze a forgási szögsegességgel (V), vagyis a fordulatszámmal - és itt van a gond! Akár 10-szeres növekedés is lehetséges az alapjárathoz képest, de nem ritka az 50-80 V körüli érték a váltó oldalon, amit a feszültség szabályozónak fel kell dolgoznia. Itt nincs lehetőség a gerjesztéssel szabályozni, mint a gépjárművek esetén a csúszógyűrűs forgórészekkel, vagy a kommutátoros dinamók esetében az állórészre jutó gerjesztő feszültség leszabályozásával.

A szabályozás egyetlen módja itt az, hogy ELÉGETI a gép a keletkezett "felesleget".

Gondolj bele: van egy 500 W-os teljesítményű generátorod, amely semmivel sem kisebb, mint egy átlagos gépjármű generátor armatúra tekercse.

Mégis, akkor miért van, hogy egy személygépkocsinak általában 45 -től 55 Ah-ás az aksija, míg Neked mondjuk 15 Ah-ás van?

Feltetted már a kérdést, hogy egy negyed akkora aksihoz mérve miért szükséges ilyen teljesítményű generátor, miközben magának a motorodnak az áramellátás igénye a töredéke a személygépkocsinak? Hisz az Ah értéke elárulja Neked, csak épp nem gondokodsz el rajta! A géped lóereje néha meghaladja már egy kisebb városi autójét, mégis, az aksid csak 15 Ah, ugyan ez hogyan lehetséges?

Megmondom: mert nincs szükség ennél több áramra, mert van egy városi lámpád, ami folyton kell, hogy üzemeljen (gyári bekötés), és slusz, nincs több, sőt, manapság a led-es technikák elterjedésével még ezek a teljesítmények is csökkentek!

Akkor pedig tegyük fel a kérdést: miért kell nekünk ekkora generátor? Miért kell 1.25-ös huzalú tekercselés - pont mint pld. egy Bosch-Nissan generátorba -, ha a gépednek nincs szüksége ilyen hatalmas teljesítményre ahhoz az egy nyomorult izzópárhoz?

Megmondom: azért, hogy EL TUDJA ÉGETNI a feszültség szabályozód a már említett 80 Voltot, természetesen a tekercseken keresztül!

Tehát, érts: a generátorod méretezésekor a legfőbb szempont NEM A GÉPED ÁRAMFOGYASZTÁSA, hanem a szabályozás okozta elektromos sokkhatás kivédése!

Te, kedves barátom, minimum 500 Wattos teljesítménnyel járatod a géped teljesen feleslegesen az 50 W-os izzódhoz, és égetsz el ki tudja hány liter benzint, azért, mert energia nem vész el, hanem átalakul - jelen esetben tehát a "felesleges" feszültség alakul át hővé, és ehhez bizony kakaó kell, vagyis, benzin! Képzeld most el, hogy egy kis, 50 cm-es robogó teljes fogyasztását égeted el benzinben azért, hogy legyen egy f.sza generátorod!

A kapcsolási sémán jól látható, hogy a tekercsekről (WINDINGS) érkező három fázis a diódahídon keresztül kapcsolódik a három tirisztorhoz (SCR1 SCR2 ÉS SCR3), amelyeknek a negatív lába a testen van. A rajz bal felső sarkában ott a MONITOR jelű kivezetés, ami "őrzi" a géped pozitív feszültségét, és ha ez az érték 14 Volt fölé akar menni, akkor mit csinál a szabályozód? Talád ki! Szépen LETESTELI a tirisztor a tekercsek kapcsait, kvázi, rövidre zárja egy-egy impulzussal, lényegében hegesztőgépként működteti, azért, hogy elégesse a keletkezett "fölösleget".

Egyszóval: a Te (nagyon) drága, és nagyon modern géped teljesen modern feszültségszabályozója egy hetesztőgépet varázsol a generátorodból, és az egyetlen védelmed a géped olajhűtése, ami vicc, egy átlagos nyári kánikulai napot alapul véve!

Ugye, most már kicsit érthetőbb, miért sül meg éppen a Te generátorod, holott mennyit fizettél érte, hogy egy rendes (valóban az) géped legyen?

Ez eddig nem is az én problémám lenne, ha nem tőlem kérdeznék, hogy miért égett le MEGINT a tekercs, holott ezelőtt nem égett le?

Hát pedig dehogynem égett le, különben nem került volna hozzám!

És elhiheted: minden gépnek ez a sorsa, amelyik áramellátása e szerint a séma szerint van megkonstruálva.

Sajnos.

 

Műhely - korábbi ígéretem: így "égetik el" a fesz. szabályozók saját magukat, és a tekercseket

Régi ígéretemet váltom be, amikor megmutatom Neked, hogy miféle erők dolgoznak a háttérben, amikor szörnyűlködve tapasztalod, hogy a generátorod külsőre…

A jótállásról

 A legtöbb általam újratekercselt generátorra jótállást vállalok.   A jótállás az alábbi dolgokra vonatkozik.   Fontos: csak akkor küldd el…

Meg kéne mérni a generátort, de hogyan?

Gyakran kérdik tőlem a motorosok, akik otthon, saját maguk vágnak neki a szerelésnek: - HOGYAN KELL KIMÉRNI A GENERÁTORT, hogyan…

Egy kis összefoglaló

Pár éve készítettem egy videó összeállítást egy korábbi munkámról, egy Honda CBF 1000 típusú generátor állórész tekercsét javítottam.

De miért épp az én motorom tekercse ég le?

Sokszor kérdezik tőlem: de miért égnek le ezek a tekercsek? Azt kell mondjam, hogy eddig pályám során összesen 1 vagy…

Műhely - a DRZ 400-as generátora

A híres (hírhedt) Suzuki DRZ 400 generátor   Gyakori hiba - olvasva a blogokat, fórumokat -, és a telefonos megkeresések…

Tekercselek motorkerképár és gépjármű generátorokat

Tekercselek és javítok gépjármű és motorkerékpár generátort, önindítót  (személy-tehergépjármű, motorkerékpár, erőgépek  stb), klímakuplung-tekercset, ablaktörlő, fűtő-, szervo motorokat.

Küldje el csomagban a hibás tekercset!

Az internet, és a logisztika fejlődésének hála, ma már nem okozhat gondot a távolság, főleg nem egy ilyen kis országon…